dimarts, 19 de novembre del 2013

La closca (cuirassa) de les tortugues

Sempre ens ha cridat molt l’atenció la closca de les nostres tortugues, ens hem preguntat moltes vegades el perquè tenen closca, quina funció té, de què esta formada etc. Avui ens hem decidit a investigar sobre aquest element morfològic de les tortugues per intentar respondre les diferents preguntes plantejades:

-De que esta formada la closca de les tortugues?
-Com esta "enganxada" la closca al cos de les tortugues?
-És cert que els serveix d'element protector?
-Les tortugues fan servir la closca com si fos casa seva?
-Els serveix també per protegir els seus òrgans més delicats?

 

El primer és que no es diu closca sinó cuirassa, i tot i que,  a nosaltres a simple vista ens sembla que només esta format per una sola capa no és així en te tres.


1. La externa queratinosa d’origen dèrmic, transformada en una capsa de plaques queratinoses, com ara les ungles, encara que, algunes estan transformades en pell suau .
2.Capa dèrmica bascular.
3.La interna formada per una adaptació de les costelles.
La cuirassa de les tortugues està formada generalment per plaques òssies revestides de plaques queratinitzades, i a vegades només per plaques còrnies. Es divideix en el plastró (part ventral) i l'escut(part dorsal). La columna vertebral i les costelles es fusionen formant plaques sota la pell i formen la closca. Exteriorment a la pell, la closca està coberta per escuts, plaques còrnies que la protegeixen de manera més eficaç.



La cuirassa esta enganxada al cos de les tortugues mitjançant una soldadura que tenen a la part central de la columna vertebral (a l'esquena) i la part interior esta estructurada per plaques òssies que deriven de les costelles.

Pel que fa a les funcions de la cuirassa de les tortugues aquesta compleix multitud de funcions entre elles les següents:

-La funció principal de la cuirassa de les tortugues és la de DEFENSA

És a dir, la protecció, davant dels depredadors, la cuirassa de la majoria de tortugues es composa de plaques rígides que recobreixen un esquelet ossi de gran fortalesa. La cuirassa cobreix la zona superior, inferior i lateral, deixant només dos obertures a la zona anterior (el cap i les potes davanteres) i a la zona posterior (per les potes darreres i  la cua)

A par de la duresa,  de la cuirassa la tortuga  te altres elements i formes que els ajuda a protegir-se dels depredadors.

-La cuirassa també serveix de camuflatge per les tortugues

La majoria de les espècies aquàtiques tenen una coloració de la cuirassa fosca que les camufla amb el fons i una coloració de la part de sota de la cuirassa (plastró) més clara per si se les observa des de sota es camuflin amb la coloració del cel.

Algunes també tenen colors i formes que els permeten camuflar-se en sortir de l'aigua. Com les nostres que són tortugues aquàtiques Californianes i se les pot confondre fàcilment amb la vegetació aquàtica

FONTS:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada