dimecres, 11 de desembre del 2013

Com creixen les tortugues?

Un dels aspectes que ens hem preguntat és com creixen les tortugues. Fa uns dies vam veure de què estava formada la seva cuirassa i que formava part de l'esquelet de la tortuga. Com que la tortuga és un rèptil, ens vam preguntar si mudaven la pell. I com ho fan per fer créixer la cuirassa?



Vam estar discutint una estona i van sorgir algunes hipòtesis, com per exemple que les tortugues mudaven la pell i la cuirassa, però no com ho farien les serps (tota de cop), sinó que ho farien a poc a poc (igual que fem els humans). També  vam pensar que la cuirassa simplement creix, ja que forma part del seu esquelet, però, justament per aquest motiu, no la muden.

Vam comentar que hi ha insectes amb exoesquelet que quan el muden ho fan tot de cop i passa un temps fins que el nou esquelet extern adopta les propietats que ha de tenir.

Llavors ens vam preguntar quines avantatges presentaven els esquelets externs als interns, a part del de protecció que ja havíem vist. Vam pensar potser pesava menys i els permetia moure's més ràpidament. Per altra banda també va sorgir la idea que l'exoesquelet podia dificultar el moviment i per tant la hipòtesi anterior no seria certa.

Després de discutir durant una estona vam arribar a la conclusió que les tortugues no mudaven la cuirassa de cop, ja que formava part del seu esquelet i per tant era impossible, així doncs ha d'anar creixent. Per altra vam pensar que l'esquelet extern de les tortugues pesava més que no pas si tinguessin esquelet intern, i feia que es moguessin més lentament, però els compensava el fet que les protegia exteriorment.

Després de parlar vam resoldre en informar-nos sobre el tema i vam trobar que la cuirassa de les tortugues creix juntament amb l'animal, però, a més a més, també la muden a poc a poc (de la mateixa manera que els humans mudem la pell) i per aquest motiu amb llum solar fixen ràpidament el calci, fet que permet que tinguin la cuirassa permanentment. 

També vam descobrir que l'esquelet extern és molt pesat, motiu pel qual només el tenen animals de mida petita o mitjana. Però és força comú en animals aquàtics, ja que degut a la pressió de l'aigua el seu pes és menor. I en el cas dels animals marins, gràcies a la sal de l'aigua, la cuirassa pot ser més gran.

Fonts d'informació:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Esquelet#Esquelet_extern
http://ca.wikipedia.org/wiki/Tortuga#Closca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada