dimarts, 17 de desembre del 2013

Són sociables les nostres tortugues?


Hem estat observant les nostres tortugues, i  fixant-nos amb el seu comportament, ens en hem adonat que sempre cada una va a la seva. No es relacionen entre elles excepte per passar-se una sobre l’altre. A partir d’aquí comença un debat sobre com és que no es relacionen entre elles dues.

- Fa unes setmanes que anem observant les tortugues i veiem que mai estan juntes. Les dues   tortugues estan a diferents racons...

- Com pot ser?

- No ho se... potser passa com amb els gossos que dues femelles es porten malament entre      elles, però com encara no podem conèixer el seu sexe... no podem saber si és això!

- I com ho podem saber?

- Les podem posar a fora juntes! A veure que passa!

Les col·loquem a fora de l’aigua juntes, una davant de l’altre i observem que es queden quietes. Es queden cara a cara sense fer res uns 20 segons i després una marxa cap a l’altre banda.

- Què em observat amb això?

- Doncs que entre les dues tortugues hi ha indiferència. Potser al principi si que s’han quedat     com parades observant, però amb poc temps cadascuna ha fet la seva.

- Amb això podem conèixer que malament no es porten, ja que al principi, al posar-les juntes       teníem por que es poguessin fer mal entre elles.

- Sí, però tampoc es porten bé. Deu ser que les tortugues no es relacionen entre elles, són           autònomes.

- Amb els humans es relacionen?

- Diria que no, perquè sempre que l’agafo vol marxar, és com si tingués por. Pensava que           amb el temps s’aniria acostumant però veig que no.




De moment deixem aquest diàleg ja que s’ha d’anar observant per veure si amb el temps si és relacionen entre elles o continuen igual.
Al cap d’uns dies, tornem a obrir el diàleg quan observem que les tortugues estan damunt la pedra, i una sobre de l’altre.

- Què està passant?

- Ostres! Les tortugues estan molt juntes! Potser és perquè s’estan reproduint.

- Si? Saps com es reprodueixen les tortugues?

- La veritat és que no, però suposo que es així, ja que és com ho fan molts animals.

- D’acord!  I si és veritat que és així, com sabrem si està embarassada?

- Perquè veurem ous per aquí dins.

- Les tortugues són ovípars o vivípars?

- Diria que són ovípars, però no ho sé segur.

Després d’arribar al tema sobre la seva reproducció, i quedar-nos amb el dubte, buscàrem informació sobre com es reprodueixen per tal de descobrir-ho. Un punts d’informació que hem trobat, on la informació és molt interessant és aquesta pàgina web:


http://www.xtec.cat/~aarderiu/projecte%20tortuga/pagina%20web/reproduccio.htm

A partir d'aquí, podem trobar entre tots la resposta a la pregunta que no sabíem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada