dijous, 7 de novembre del 2013

Com classifiquem a les tortugues dins del regne animal?

Abans de començar l'observació de les tortugues nosaltres ja sabíem que eren rèptils, però el que no sabem es quines característiques tenen els rèptils ja que dins d'aquest grup trobem animals molt diferents com poden ser les tortugues, les serps o els cocodrils. Per tant ens hem plantejat les següents preguntes amb la intenció de cercar informació per conèixer millor aquest tipus d'animals.

    -Com són els rèptils? Quines característiques tenen? Es divideixen en subgrups? En que es diferencien les tortugues dels altres rèptils?

Els rèptils són animals vertebrats. Els primers rèptils van viure ara fa uns 320 milions d'anys. És el primer grup de vertebrats clarament terrestres amb una adaptació bàsica per evitar la pèrdua d’ aigua: una pell impermeable.

El nom de rèptils fa referència al fet que molts d’ells es mouen reptant, és a dir arrossegant la part ventral mentre es desplacen sobre les quatre potes. No és el cas de les tortugues.

Bona part del rèptils varen desaparèixer a conseqüència, dels efectes provocats per l’impacte d’un gran meteorit. No tothom està d’acord amb aquesta teoria, però el fet és que els rèptils vivents són una representació molt reduïda de la gran varietat de rèptils que hi havia ara fa 60 milions d’anys.

Els rèptils actuals comprenen unes 6500 espècies repartides en quatre grups principals: 

1) Els quelonis: unes 270 espècies de tortugues marines, d’aigua dolça i terrestres.

2) Els sauris: més de 3700 espècies de sargantanes, llangardaixos, camaleons, dragons i iguanes

3) Els ofidis: unes 2300 espècies de serps de tota mena 

4) Els crocodilians: les 22 espècies de caimans, cocodrils i gavials






L'aigua del terrari de les tortugues ha de ser de 26º aproximadament. Això es degut a que les tortugues, al ser reptils, la seva sang no es freda, sinó que la temperatura del seu cos depen de l'ambient.
La immensa majoria dels rèptils són carnívors.  En general, la mida de les preses, des d’ invertebrats fins a mamífers, està d’acord amb la mida del depredador. Tot i això, moltes serps son capaces d’ ingerir preses molt més grans que elles mateixes gràcies a que la l’ articulació entre el crani i la mandíbula inferior és molt mòbil. 
Només les iguanes, els llangardaixos de cua espinosa i algunes tortugues terrestres, com la tortuga mediterrània, són animals herbívors tot i que poden menjar ocasionalment algun invertebrat o restes d’animals morts.


Els Rèptils. Són els vertebrats que presenten el cos recobert d'escates epidèrmiques còrnies (la mateixa substància que forma les nostres ungles i el nostre pel), tenen respiració pulmonar i es reprodueixen per fecundació interna i ous proveïts d'un embolcall calcari (closca) que els permet suportar ambients molt secs. Poden presentar quatre potes com les sargantanes o mancar d'elles com les serps. Les escates dels rèptils, a diferència de les dels peixos, són epidèrmiques, seques i impermeables, el que els permet suportar ambients molt secs.

Es distingeixen tres parts : cap, tronc i cua.

• Cap. Presenta dos orificis nasals, una boca proveïda de dents, que de vegades posseeixen glàndules verinoses (serps), o de bec corni (tortugues) i dos ulls proveïts de parpelles.
• Tronc. Presenta 4 extremitats acabades en cinc dits separats (llangardaixos), en dits units per membranes (tortuga d'aigua europea), o en aletes (tortuga llaüt). També hi ha rèptils que manquen d'extremitats (serps). Les extremitats s'articulen lateralment per la qual cosa caminen arrossegant el ventre sobre la superfície (reptació). Només durant un curt període de temps poden caminar sense reptar. Molts antics rèptils, si podien caminar sobre quatre potes (per exemple els diplodocus i els estegosaures) o sobre dues potes (per exemple els tiranosaures). .
• Cua. Va des de la cloaca fins el final.

Per conèixer més coses sobre els rèptils podeu veure els següent documental que és molt interessant:






FONTS:

Anfibios y reptiles - Guia visual. 2006. Barcelona. Editorial: Oceano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada