dilluns, 4 de novembre del 2013

Com respiren les tortugues sota l'aigua?


Des de que tenim les tortugues al laboratori,  hem observat que estan constantment nervioses i  pensem que no gaudeixen gaire de la peixera on estan. Aquestes tortugues són d'aigua dolça però hi estan molt poc a dintre, constantment busquen la superfície .


 En principi ens hem preguntat pels factors que poden intervenir en aquesta fet. Hem parlat  sobre la possibilitat que la temperatura de l'aigua no es  l'adequada o que l'oxigen no es suficient. Però abans  de  donar resposta a aquesta preguntes,  una companya  va formulqr la següent  pregunta: Com respiren les tortugues sota l'aigua? 

Tot i que sabem que respiren sota l'aigua, no sabem exactament com. Per això, vam agafar una  tortuga per veure si tenia branquies com els peixos, però no les vam  veure. A continuació, vam  observar-les dins de l'aigua per veure si feien algun  moviment amb la boca, però tampoc vam poder aclarir-nos. 


Arran  d'aquest  nou  interrogant,  vam fer diferents hipòtesis:



Suposo que tenen algun òrgan! 
Pot ser no ho fan i per això no estan molta estona sota l'aigua. 
I si ho fan per els orificis que tenen al nas?.

Ningú de nosaltrres hem sabut donar resposta. Així doncs, hem cregut que la nostra següent observació i investigació  seria sobre la pregunta plantejada anteriorment. "Com respiren les tortugues sota l'aigua?" Per  fer aquesta recerca, hem quedat en buscar informació  i contrastar si alguna de les nostres hipòtesis  coincidia amb la informació triada.  



Després de la recerca hem trobat  que:


  • Les tortugues, igual que la majoria dels animals terrestres ,  un conjunt de pulmons amb què respira. En augmentar la seva activitat, també ho fa la demanda d'aire.
  • De petites neixen amb brànquies i a mesura que es van fent grans van substituint les brànquies per pulmons.
  • La tortuga, depenent de l'espècie, poden aguantar la respiració durant molt de temps sota l'aigua. La quantitat de temps que poden aguantar la respiració està proporcionalment relacionada amb com és d'activa . 


Alguns estudis diuen que les tortugues pràcticament no respiren en absolut. En canvi, poden prendre l'aire per una zona diferent del cos i per tant per mitjans diferents als pulmons tradicionals. Estudis posteriors van mostrar que l'aire s'absorbeix realment a través de les brànquies, situades al coll en algunes i a través de la pell del coll en altres. També a prop de la zona anal de la tortuga, on s'absorbeix l'aire a través de dos sacs. Aquests sacs, com la gola, tenen petits vasos sanguinis capil·lars  que poden absorbir l'oxigen necessari l'aigua.


Bé,  com a grup, ens queda clar que les tortugues tenen diferents maneres de respirar sota l'aigua  depenent del tipus. Per exemple:


  • La tortuga  "almizclera"  habita al sud del Canadà i l'est dels Estats Units. És una petita tortuga d'aigua dolça. Passa gairebé tot el temps sota l'aigua i només surt a terra per posar ous (si és femella). Ho fan sense cap dificultat perquè al mateix temps poden respirar per la llengua. Les papil· les de la llengua estan adaptades per extreure l'oxigen de l'aigua. Així, poden passar llargs períodes sota la superfície sense necessitat de sortir a l'exterior.

  • Diverses tortugues de coll de serp australianes, també d'aigua dolça, respiren per la claveguera. La tortuga de "Fitzroy" i diverses espècies del gènere Elseya són capaces de bombar aigua a través de l'anus fins a seixanta vegades per segon, de manera que tenen un flux sempre renovat d'aigua rica en oxigen on passa per unes càmeres situades a la claveguera que contenen uns òrgans semblants a brànquies que extreuen l'oxigen. 

En el cas de les nostres tortugues "californianes", podem afirmar que  necessiten estructures branquials per a viure i  malgrat tenir unes certes peculiaritats, la seva respiració és completament pulmonar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada